Moet ik leren en ontwikkelen?

Only one decision away from a totally different life _blogweergave_Geef Je Leven Kleur

Onlangs sprak ik in het voorbijgaan een moeder die behoorlijk overstuur was van het appje dat ze van haar volwassen zoon had gekregen; het betrof een foto van een tatoeage, welke hij had laten zetten.

Ze was er volledig van in ‘de kramp’ geschoten en had zichzelf er nog niet toe kunnen zetten om te reageren op zijn berichtje. 
 
Haar hoofd was op hol geslagen; ‘ik weet niet wat ik moet zeggen, ik vind het lelijk staan, tatoeages ‘horen’ niet in onze familie, mensen met tatoeages zijn ‘aso’s’ (is hij dan een ‘aso’??), wat heb ik niet goed gedaan in zijn opvoeding, waarom wil hij zijn lichaam zo verminken, zoiets lelijks zit je voor de rest van je leven aan vast’ etc. 
 
Haar hele wereld stond opeens op zijn kop en allerlei overtuigingen, aannames en (ver)oordelen passeerden de revue. 
‘Wat moet ik nu doen? Ik kan dit toch allemaal niet tegen hem zeggen?’

Wat nu?

En ik opperde; wellicht kun je gaan onderzoeken wat er in jou geraakt wordt, waardoor jij zo ‘heftig’ reageert op iets wat een ander betreft en zo op het oog ‘relatief onschuldig’ is. Waarom zou ik dat doen, vroeg ze?
 
Omdat je, zoals je net zelf zei, niet jouw ongemak en heftigheid wilt ‘botvieren’ op de ander. Je gaat onderzoeken wat vanonder de oppervlakte allemaal meespeelt en wat maakt dat je zo ‘heftig’ reageert en helemaal in de kramp schiet. 
Onderliggende verstrikkingen die er mede voor zorgen dat je anders reageert dan je zou willen, worden dan zichtbaar en dit biedt je de gelegenheid om op zoek te gaan naar andere -beter bij dit moment passende- ‘manieren van omgaan met’. 
 
Stapje voor stapje ga je je eigen ‘gebruiksaanwijzing’ doorgronden (of eigenlijk schrijven) en daarmee je eigen (be)leefwereld -en daarmee die van je omgeving- aangenamer maken. 

Moet dat?

‘Moet ik dat doen? Moet ik gedurende mijn leven leren en ontwikkelen?’ vroeg ze, nadat ze even op mijn woorden gekauwd had.
 
Nee, was mijn antwoord, je moet niets. Je kunt ervoor kiezen om alles te laten zoals het is en neemt daarmee op de koop toe, dat die ongemakkelijke en heftige reacties telkens weer voorbij zullen blijven komen in je leven. Dat je daarmee het risico loopt anderen onnodig te kwetsen en je regelmatig het ongemakkelijke gevoel hebt dat je aan die heftige reacties overgeleverd bent en niet zelf meer aan het roer staat. En dat is okay, als jij daarvoor kiest, het is jou leven en jij mag ermee doen wat jij wilt.
 
Ook ik heb jarenlang, bewust en onbewust, ervoor gekozen om -zoals ik het altijd noemde- ‘door te modderen’ totdat ik op een dag wakker werd en dacht, dit wil ik écht niet meer! 

En daarmee werd alles anders

En met dat besluit is mijn leven volledig veranderd. Leef ik nu altijd in ‘lalaland’? Nee, heus niet, ook bij mij komen uitdagingen op mijn pad en wordt ik af en aan enorm geraakt door dingen. En ik heb wél gemerkt dat door telkens weer de verstrikkingen te onderzoeken en te ontwarren, mijn leven zo veel mooier wordt, dat het zo veel meer diepgang, voldoening, plezier en liefde brengt. Ik zou niet meer zonder willen. .
 
En, als ik even uitzoom naar het grotere plaatje, kan ik ook zien dat ik daarmee een waardevolle bijdrage lever aan het grote geheel. Door het verbeteren van mijn (be)leefwereld, verbeter ik indirect ook de wereld voor mijn naasten en heeft de leus ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’ voor mij opeens een veel tastbaarder en doenbare lading gekregen.
 
En de vrouw in kwestie? Geen idee, all is well en ik wens haar toe dat, welke keuze ze ook maakt, dat het haar eigen bewuste en gedragen keuze mag gaan zijn.
 
Heb een mooie dag! 
 
Lieve groet, mede namens Sara, 
Jacqueline 
| Holistisch Trainer | 

Geef Je Leven Kleur

Het e-book voor moedige vrouwen & dappere mannen die een ‘leven vol leven’ willen creëren door hoofd, hart en onderbuik weer in balans te brengen. Méér regie, geluk en innerlijke rust!

Leestijd: 15 minuten
Pagina’s: 19

Na het lezen van dit e-book weet jij precies:

Leestijd: 15 minuten
Pagina’s: 19

Na het lezen van dit e-book weet jij precies:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DIRECT TOEGANG TOT HET E-BOOK?

Laat hieronder je naam en e-mailadres achter en je ontvang direct het E-book.