Waarom groei, ontwikkeling en weerstand bij elkaar horen

M12.2 Comfortzone Angstzone Leerzone Groeizone_Kleur je leven opnieuw in

Waarom is dat toch?

Waarom komt bij persoonlijke groei en -ontwikkeling ook altijd enige vorm van weerstand om de hoek kijken?

We merken dit bij onszelf, voorafgaand onze eigen afspraken met een supervisor. En we horen dit ook regelmatig van de deelnemers aan ons jaartraject. Voorafgaand aan hun persoonlijke afspraken met ons, ervaren ook zij in meer of mindere mate vaak een vorm weerstand. En zo hadden we zelfs een deelnemer welke een enorme weerstand ervoer m.b.t. het lezen van onze online lesmodules.**
 
Het gebeurt niet alleen voorafgaand aan een eerste afspraak, wat dat zou je kunnen denken of verwachten, nee, ook later gedurende het jaartraject komt het nog regelmatig voor. 
 
En het heeft ook niet te maken met het feit dat het een nieuwe werkwijze is waar men mee aan de slag gaat. Want Sara kent mijn manier van begeleiden en Systemisch werken o.l.v. de paarden natuurlijk door en door en toch… telkens wanneer ook zij zich met een persoonlijk vraagstuk meldt, voelt ze weer even die weerstand. 
 
“Zal ik afbellen?! Is het wel echt nodig?! Het komt misschien vanzelf ook wel goed?! Eigenlijk heb ik helemaal geen tijd hiervoor. Misschien kan ik mijn geld beter ergens anders aan besteden of op zak houden?!”  Een velerlei aan overpeinzingen in de categorie ‘weerstand’.

Comfortzone vs Groeizone

Want, wanneer we het pad van persoonlijke groei en -ontwikkeling en betreden, kunnen we niet anders dan onze welbekende ‘Comfort Zone’ verlaten. 
Groei en ontwikkeling vinden namelijk NOOIT plaats binnen je Comfort Zone.

Angstzone

En wanneer we deze grens overgaan, dan zetten we automatisch voet in ‘het land van Angst’. 
We betreden onze zogenaamde ‘Angst Zone’ en dat is het land waar Angst de voedingsbodem vormt voor alles en weerstand welig tiert.
 
En om dit ‘land van Angst’ te doorkruisen hebben we een gezonde portie moed nodig. Moed welke het kleine vlammetje diep in ons binnenste voedt en welke ons uitnodigt en motiveert om de -voor ons nog- ongebaande paden te betreden. Om op zoek te gaan naar meer levensgeluk, diepgang, voldoening, regie en innerlijke rust.

Leerzone

Wanneer we deze reis aanvangen en dapper door onze Angstzone heen stappen, bereiken we een volgende grens. En wanneer we deze over gaan komen we in ‘het land van leren’, we betreden onze zogenaamde ‘Leer Zone’. En vanaf dat moment wordt alles een soort van ‘simpeler en duidelijker’. 
 
Vanuit deze voedingsbodem kom je zelf aan het roer te staan, ga je de regie nemen en wordt met elke stap die je zet duidelijk(er) wat je hebt te doen en wordt je krachtiger. Je laat als vanzelf met elke stap die je zet de Angst Zone steeds verder achter je en schuif je als vanzelf door naar de volgende zone, de ‘Groei Zone’. Een zone waarin je de gaandeweg door jou ontwikkelde kracht en inzichten, dienend aan jouw persoonlijke groei en -ontwikkeling in gaat zetten. En deze zaadjes geplant in de vruchtbare voedingsbodem in de Groei Zone, levert telkens weer, een prachtig groei- en bloei seizoen op.
 
En nu je dit hebt gelezen en er weet van krijgt, kun je wellicht ook gaan zien hoe het allemaal ten dienste staat van elkaar. 
Hoe het allemaal nodig was -ook de minder fijne elementen- om tot groei en bloei te komen, een leven vol leven. 
Mooi hè?
 
Lieve groet, mede namens Sara, 
Jacqueline 
 
| Holistisch Trainer | 
 
 
**Een weerstand welke ze overigens -met wat hulp- op het juiste moment ook moeiteloos los kon laten, zodat ook zij op het gebied van de online lesmodules haar Leerzone kon betreden.  

Geef Je Leven Kleur

Het e-book voor moedige vrouwen & dappere mannen die een ‘leven vol leven’ willen creëren door hoofd, hart en onderbuik weer in balans te brengen. Méér regie, geluk en innerlijke rust!

Leestijd: 15 minuten
Pagina’s: 19

Na het lezen van dit e-book weet jij precies:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DIRECT TOEGANG TOT HET E-BOOK?

Laat hieronder je naam en e-mailadres achter en je ontvang direct het E-book.