Wat is een representant?

Funny_opstelling151212_klein
Ik begeleid Familie- en Systemische opstellingen met paarden zowel 1 op 1 als in groepsverband. Wanneer ik in groepsverband werk vraag ik diegene die een vraag inbrengt deze hardop in het bijzijn van de aanwezigen uit te spreken voordat de vraagsteller en ik bij de paarden gaan staan. De overige aanwezigen, ook wel representanten genoemd, zijn in eerste instantie toeschouwers van de coaching/opstelling die zich onder leiding van mij en dieren gaat ontvouwen. 
 
Gedurende dit ontvouwen zullen er personen en/of dingen benoemd gaan worden welke van belang zijn binnen het systeem van de vraagsteller. Bijvoorbeeld een vader, een moeder, een collega etc. De vraaginbrenger zal op zo’n moment een van de toeschouwers uitnodigen om iets of iemand uit zijn of haar systeem te vertegenwoordigen oftewel te representeren.
 
De vraagsteller zal deze representant meenemen naar de opstelling bij de paarden en daar neerzetten op zijn of haar plek in het veld. Daar aangekomen speel je geen rol, maar ‘ben’ je diegene waar je voor staat in het systeem. Ook al klinkt het je misschien onwaarschijnlijk in de oren en heeft je hoofd er moeite mee om dit te begrijpen; je mag erop vertrouwen dat alles wat je daar op die plek voelt, hoort bij datgene wat je uit het systeem representeert. 
 
Gedurende de coaching zal ik je regelmatig vragen wat je gewaar wordt op de plek waar je staat als representant en alle info die je hier voelt en terug geeft is goed. 
 
Soms voel je lichamelijke sensaties, soms borrelen er woorden op, soms voel je spierspanning, soms komen er emoties als verdriet, irritatie of onverschilligheid naar voren…. alles wat je voelt of juist niet voelt is goed. En weet dat je daar staat als zowel jezelf als de representant, beide kunnen tegelijkertijd naast elkaar (be)staan.
 
Om als representant mee te doen hoef je geen ervaring te hebben met paarden of familie opstellingen. Respectvol en met aandacht aanwezig zijn en open staan voor het veld dat zich voor de vraagsteller ontvouwd is voldoende. 
 
Wanneer de opstelling wordt afgerond, zal de vraagsteller iedere representant persoonlijk bedanken voor zijn bijdrage en ‘ontslaan’ uit zijn ‘functie als representant’, zodat je weer volledig als jezelf het veld verlaat.
 
 

Kan het ook zonder menselijke representanten?

Ja, het is ook mogelijk om Familie- en Systemische opstellingen te doen zonder menselijke representanten. Tijdens deze 1 op 1 sessie worden doorgaans voorwerpen en de dieren ingezet om iets te representeren in het veld. Het is vooral de persoonlijke voorkeur van de vraagsteller die bepaald met welke vorm van representanten er gewerkt zal worden.
 
 
Waarom zou je representant willen zijn?
Als representant in een systeem draag je een belangrijk steentje bij aan het (ontwikkelings)proces van de vraagsteller. 
 
Een andere -en minstens zo’n belangrijke reden- is dat meedoen als representant jou zelf vaak ook wat oplevert. Ervaring heeft geleerd dat je eigenlijk nooit ‘zomaar’ voor een bepaalde plek in het veld gevraagd wordt. Niet dat de vraagsteller zich hier bewust van is of bewust mee bezig is, in tegenstelling zelfs. 
 
Maar dit neemt niet weg dat je achteraf vaak hoort dat het voor de representant ook een waardevolle ervaring is geweest. Soms uit zich dat bijvoorbeeld door een inzicht inzake een eigen vraagstuk of wordt ineens duidelijk hoe iets ‘voor een ander gevoeld heeft’. Soms is het waardevolle direct zicht- en voelbaar en soms uit zich dat pas na enige tijd. Ook in deze is alles goed en dienend. 
 
Ik hoop met bovenstaande een beetje meer inzicht te hebben verschaft in het fenomeen ‘representant zijn’. Ik realiseer me dat het bij lange na niet de lading dekt en dat er vele nuances onbesproken blijven.
 
Wellicht tot ziens bij de paarden!
 
Lieve groet,
Jacqueline Verhoef
 
Holistisch Trainer

Geef Je Leven Kleur

Het e-book voor moedige vrouwen & dappere mannen die een ‘leven vol leven’ willen creëren door hoofd, hart en onderbuik weer in balans te brengen. Méér regie, geluk en innerlijke rust!

Leestijd: 15 minuten
Pagina’s: 19

Na het lezen van dit e-book weet jij precies:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DIRECT TOEGANG TOT HET E-BOOK?

Laat hieronder je naam en e-mailadres achter en je ontvang direct het E-book.